25.- FEM CAMÍ SINODAL.- Caminem junts cap a la normalitat acompanyant el Sínode dels Bisbes. Dijous dia 16 de desembre de 2021.-

J.M. Ferran, Mons. arquebisbe Joan i Fina Masip
Avui dia 16 de desembre de 2021, amb una representació del secretariat de Vida Creixent arxidiocesà de Tarragona, en la fotografia amb l'exhortació del Sr. Arquebisbe Joan a les nostres mans per animar als nostres grups en la participació parroquial

Vida Creixent és una eina per al repte de l'empoderament del laïcat en les noves necessitats de la Societat i de la mateixa Església del segle XXI.

Publicat en el full dominical de Tarragona

https://calescoltar.blogspot.com/2021/12/59-entrevista-sobre-vida-creixent-en-el.html

Avui hem tingut una entrevista amb el nostre arquebisbe Monsenyor Joan.-

1.- Presentació.-

Després de la invitació al laïcat que suposà el congrés de Barcelona 2019 sobre: "Les noves aportacions del Papa Francesc a la Teologia i a la Pastoral de l'Església" 

https://teologia-catalunya.cat/ca/activitats/congres-papa-francesc/131

i tot considerant el paper que se'ns demana al laïcat a partir d'ara en la coresponsabilitat i entre iguals amb les responsabilitats pròpies del ministeri sacerdotal i del ministeri del laïcat que estem cridats per Jesucrist. 

Fem difusió dels documents del sant Pare:

Ara les més actives en pastoral Amoris Laetitia i Laudato Si, en el repte internacional compartit de les Nacions Unides dels ODS 2030.

https://www.vatican.va/content/francesco/es/apost_exhortations.index.html   

https://www.vatican.va/content/francesco/es/encyclicals/documents/papa-francesco_20150524_enciclica-laudato-si.html

Com a laics i laiques estem cridats a donar testimoni compromès en el món veïnal, social i cultural així com donar suport a Càritas i a les necessitats pastorals de les nostres parròquies.

2.- Valoració de la planificació de Vida Creixent arxidiocesana pel curs 2021-22.-

Estem col·laborant de forma activa i compromesa dins de la Delegació Laicat i Familia (LiF) de la nostra arxidiòcesis, hem obert la planificació del curs 2021-22 a l'arxidiòcesi de Tarragona, a considerar condicionada per la COVID-19 i amb una campanya en pro de forma prioritària de la normalització presencial en els grups parroquials  i en la participació de l'Eucaristia. Tot generant dins del possible nous grups parroquials.

Ens sentim condicionats amb les limitacions sanitàries i emocionals. Cal animar-nos mútuament i centrar-nos en donar suport de forma prioritària a les parròquies, els grups de Vida Creixent han de ser un suport a la tasca pastoral dels Rectors.

Estem posant en marxa el grups parroquials i uns grups oberts referents a altres parròquies i municipis, que persones per proximitat també hi poden participar. 

Com un primer pas per a generar nous grups parroquials en escalada. Esperem que a partir de gener puguem avançar en aquesta línia. Que cada parròquia tingui l'opció en participar en un grup parroquial o assistir en un grup més proper. Sobre tot que cap persona jubilada es senti sola i que la puguem acompanyar-la pels mitjans de comunicació telemàtica, digital i presencial  visqui on visqui en el lema "Amistat, espiritualitat i apostolat".

3.- Prioritats en el què estem cridats, el laïcat.- .

3.1.- Estem d'acord que cal donar a conèixer Vida Creixent pels mitjans de comunicació socials de l'Església i dins de les possibilitats estar present a la premsa pública i a les ràdios locals civils.

3.2.- Caminar junts dins de Vida Creixent, dins de Vida Ascendente dins de Vie Montante en una cadena de fidels junts amb el Sínode dels Bisbes i del Papa Francesc. El nostre Arquebisbe està interessat en conèixer els nostres estatuts al qual li facilitarem tota la documentació i tota la informació.

3.3.- Segons els resultats electorals del març passat 2021 el nostre coordinador interdiocesà és en Pere Canaleta i dins del moviment cal que entre tots fem moviment que de dificultats en tenim moltes però amb l'alegria que ningú ens la prendrà segur que tirarem endavant.

3.3.- Disponibles a reestablir les relacions interdiocesanes entre iguals a Catalunya, tallades per la pandèmia:

3.3.1.- Vida Creixent del bisbat de Tortosa. 

Comarca del Priorat que pertany a dos bisbats: Tarragona i Tortosa, fomentarem amb el permís del Bisbe de Tortosa, mentre tinguem en compte als Rectors de la comarca i amb el permís de Vida Creixent de Tortosa i amb el coneixement i suport moral del nostre consiliari Mn. Joan Bajo. En el Priorat fem una tasca cultural i solidària, al mateix desplaçament també connectem amb totes les parròquies i amb diversos grups de la gent gran (esplais, associacions de jubilats, etc.).

3.3.2.- Vida Creixent del bisbat de Lleida i de Solsona .-

En el nord del nostre arquebisbat, podem col·laborar en les organitzacions d'autobusos per anar a Montserrat o per anar a altres bisbats en les trobades interdiocesanes. Així se'ls poden invitar a activitats pròpies dels altres bisbat però sabent que ells depenen del nostre arquebisbat i cal respectar i promoure la pertinença de cadascú al seu propi bisbat, malgrat el valor d'apropament.

3.3.3.- Disponibles a participar en la resta de bisbats en les trobades interdiocesanes.-

A partir de la nostra col·laboració fins ara en quatre bisbats.- 

Disponibles a ajudar i a compartir experiències. Invitats per Vida Creixent a Solsona a Cervera 2019 i a Vida Creixent d'Urgell entre iguals a Organyà 2017, Balaguer, 2018 i a Agramunt 2019, és important poder col·laborar i ser presents en les trobades diocesanes, que siguem convidats.

Cal també tenir en compte les relacions entre Barcelona-Terrassa.

I l'estima de l'assistència d' en Pere Canaleta de Girona a la nostra trobada de Tarragona 2019.

La nostra relació amb sant Feliu i Vic, sobre tot a la darrera amb la col·laboració que tenim amb el Mn. Doctor Jordi Castellet de Vic, un escriptor i ponent admirable al servei de l'apostolat.

4.- En l'Esperit del Sínode al que estem cridats. Tots junts hem d'avançar.-

Demanem que dins del repte de la coordinació interdiocesana tot respectant les diverses velocitats i les diferents situacions diocesanes i també considerar seriosament la seva pròpia autonomia guiats per " l'Esperit" en la pluralitat i en la riquesa dels diversos bisbats de Vida Creixent, cada Bisbat pregui les seves pròpies decisions i arribem a acords conjunts constructius a partir de gener 2022 tot escoltant uns als altres.

Tothom es senti escoltat i inclòs i ningú descartat.

On el paper del consiliari és també molt important per donar el protagonisme i l'autonomia al laïcat en el camí de l'Evangeli guiat pel Senyor, l'únic i veritable Mestre.

https://www.arquebisbattarragona.cat/news/nou-portal-web-diocesa-per-a-la-celebracio-del-sinode-2021-2023/

5.- Ens sentim cridats per l'exhortació del nostre Arquebisbe Joan.-

El nostre Mon. Arquebisbe Joan ens ha facilitat la seva darrera exhortació basada essencialment en els documents del Papa Francesc i adequada a la nostre església diocesana, en paper per a facilita-la  en els nostres animadors i animadores i obert a conèixer a totes les diòcesis i al laïcat us facilito el link per aconseguir-ho en PDF.

https://www.arquebisbattarragona.cat/wp-content/uploads/2020/02/exhortacioesperitjovecat-1.pdf


El Senyor ens beneixi davant el repte 2022. 

Bon Nadal 2021 i Epifania del Senyor 2022.



Contacte: Ferran jm.  What´s solidari les 24 hores Núm 619 79 39 69. Responem en quan podem 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

61.- Avui reinici del curs 2023-24 a santa Maria de Cambrils.-

60.- Ferran, jm presidirà la coordinadora territorial de la Federació Catalana de Voluntariat Social.-

63.- Inici del nou curs de Vida Creixent 2023-24.-